Що таке дитяче харчування?

Всі ми хочемо для наших діток всього якнайкращого. Особливо ретельно ми обираємо для наших крихіток продукти харчування. Розуміючи виключну роль вживаної їжі для підростаючого організму, держава взяла під особливий контроль виробництво дитячого харчування для дітей грудного (від народження до одного року) та раннього (від одного року до трьох) віку. Названі питання регулюються Законом “Про дитяче харчування” від 14 вересня 2006 року.

Відповідно до вищезгаданого Закону до дитячого харчування належать: дитячі суміші початкові (стартові), дитячі суміші для подальшого годування, продукти прикорму, напої, вода бутильована для приготування дитячого харчування та/або пиття.

Які питання у сфері дитячого харчування держава взяла під свій контроль?

            Закон “Про дитяче харчування” встановлює суворі вимоги до сировини, призначеної для виробництва дитячого харчування, до самого процесу виробництва такого харчування, його обігу (транспортування, зберігання, продажу) і навіть вимоги до етикетування.

Названим Законом передбачено безкоштовне забезпечення дитячим харчуванням дітей грудного віку та другого року життя з малозабезпечених сімей (питання надання такого статусу було розглянуто у попередній статті), а також дітей грудного та раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Вимоги до сировини

1Стаття 8 Закону проголошує: “У виробництві дитячого харчування застосовується сировина, яка виробляється переважно у спеціальних сировинних зонах.” Ось це слово – “переважно” – все псує! Адже це значить, що сировина може вироблятись будь-де. Між тим, до спеціальних сировинних зон законодавством встановлюються спеціальні вимоги, у цих зонах забороняються будівництво промислових та хімічних об’єктів, а також будь-яка інша діяльність, яка за висновком державної екологічної експертизи може призвести до погіршення стану довкілля.

Сировина, призначена для виробництва дитячого харчування, повинна відповідати обов’язковим параметрам безпечності та мінімальним специфікаціям якості, затвердженим Міністерством охорони здоров’я. Вона не може бути вироблена з генетично модифікованих організмів та містити в собі таких організмів.

У виробництві дитячого харчування забороняється використання сировини, що містить гормональні препарати, антибіотики, залишки важких металів, пестицидів, радіонуклідів та інших небезпечних речовин, наявність яких не допускається державними   санітарними нормами або вміст яких перевищує максимально допустимі рівні залишків у дитячому харчуванні. Тобто, згідно нашого законодавства дитяче харчування гарантовано не повинно містити гормональних препаратів, антибіотиків, залишків важких металів, пестицидів, радіонуклідів, однак залишки інших небезпечних речовин в межах допустимих норм можуть бути.

Вимоги до виробництва

3Дитяче харчування, що виробляється в Україні, підлягає державній санітарно-епідеміологічній експертизі та державній реєстрації. Таке харчування має відповідати обов’язковим параметрам безпечності та мінімальним специфікаціям якості, затвердженим Міністерством охорони здоров’я.

Виробництво дитячого харчування повинно здійснюватись виключно на промисловій основі на спеціалізованих підприємствах або у цехах, що мають відповідний експлуатаційний дозвіл для цього. Таке виробництво повинно здійснюватись з дотриманням вимог, встановлених законодавством санітарних заходів, належної практики  виробництва та застосуванням відповідних систем забезпечення безпечності та якості.

Харчові добавки та ароматизатори дозволяються для використання, однак лише ті, які зареєстровані Міністерством охорони здоров’я. Однак, законом заборонено використання таких харчових добавок: штучних ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту); барвників; підсолоджувачів (крім функціонального дитячого харчування); консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку та аромату.

У виробництві дитячого харчування забороняється використання пальмового стеарину, продуктів гідрогенізації олій (маргарину, спреду), бавовняної олії та олії з кунжуту, сумішей спецій та прянощів, до складу яких входять не зареєстровані або заборонені до використання у виробництві дитячого харчування харчові добавки.

У виробництві дитячого харчування з інгредієнтами тваринного походження забороняється використання: м’яса механічного обвалювання, шкури свинячої, субпродуктів (крім серця, печінки, язика), гідратованого білка сої та її похідних, а також м’яса забійних тварин та птиці, підданого повторному заморожуванню; риби ставкової та придонної, а також м’яса риби, підданого повторному заморожуванню.

Вимоги до упаковки

Дитяче харчування повинно фасуватись в асептичну або герметичну упаковку, що має забезпечувати безпечність та збереження поживної цінності продукту протягом визначеного виробником строку придатності до споживання.

Упаковка для дитячого харчування повинна виготовлятись зі спеціальних матеріалів, дозволених для використання Міністерством охорони здоров’я для цих цілей.

Вимоги до етикетки

5              Текст для етикетки дитячого харчування викладається українською мовою і затверджується Міністерством охорони здоров’я. Поруч із назвою продукту повинен зазначатися вік дитини, з якого дозволяється його споживання. В інформації про склад повинен наводитись вичерпний перелік усіх інгредієнтів у порядку переваги їх масової частки у складі продукту, у тому числі харчових добавок та ароматизаторів. Вітаміни та мінеральні речовини мають бути виділені в окремі групи з відповідними назвами та можуть бути наведені без урахування черговості залежно від вмісту.

На етикетці повинні також бути зазначені умови зберігання, необхідні для забезпечення безпечності та якості харчування, у тому числі після відкриття упаковки (тари), кінцева дата споживання, інформація про калорійність та поживну цінність. Якщо необхідна додаткова підготовка до споживання, то повинна бути зазначена інформація щодо способу приготування та використання продукту і рекомендована кількість продукту на одне годування з урахуванням віку дитини.

На етикетці дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування обов’язково міститься попередження про безумовну перевагу грудного вигодовування. Для функціонального дитячого харчування встановлені вимоги щодо зазначення особливих дієтичних потреб, функціональних станів та захворювань, за наявності яких рекомендовано вживати такі продукти.

Для харчування, призначеного для дітей грудного віку (до одного року), встановлені вимоги щодо зазначення інформації про необхідність попередньої (перед початком споживання) консультації лікаря.

Як підсумок…

          4  У даній статті наведені лише найбільш загальні вимоги до дитячого харчування, встановлені Законом “Про дитяче харчування”. Існує ще велика кількість підзаконних нормативних актів (постанов Кабінету Міністрів України, наказів МОЗ), які деталізують положення закону.

Таким чином, стандарти якості дитячого харчування у нашому законодавстві прописані не гірше, ніж у будь-якій європейській країні. Сумніви можуть виникати лише щодо їх дотримання на практиці. А це, як кажуть, вже зовсім інша історія…

Христина Дикун

Facebook Twitter Google+ YouTube Skype